De Hoflaankerk is in 1842 als  Waterstaatskerk gebouwd. Een Waterstaatskerk is een kerk die met financiële steun van de overheid werd gebouwd in de periode tussen 1824 en 1875. Het ministerie van Waterstaat moest goedkeuring geven aan het ontwerp en de bouw van deze kerken.

De heer A. Roodenburg was de archi­tect van de Hoflaankerk. Hij was hoofd­onder­wijzer Bouwkunde aan de Koninklijke Aca­de­mie in Den Haag.

Op 2e Kerstdag 1842 werd de nieuwe Hoflaankerk in gebruik genomen.

De voorgevel is opgetrokken in een neoclassistische Dorische composietstijl met Ionische zuilen. Het interieur is met eenvoudig wit pleisterwerk sober gehouden. De kerk werd in 1909 uitgebreid met de gaanderij, en met een uit­bouw met verschillende ontmoetingsruimtes.

Op de zondagen en Christelijke feestdagen is de kerk in gebruik voor erediensten. Op andere dagen kan de kerk worden gebruikt voor evenementen zoals con­cer­ten, orgelconcerten, symposia, diploma-uitreikingen, vergaderingen en nog andere grote samen­komsten.

Ook worden in de kerk huwelijken gesloten (zowel burgerlijk huwelijk als kerkelijk huwelijk) en is hij in gebruik voor rouwdiensten, zowel voor mensen uit de christelijke gemeentes die aan de Hoflaankerk verbonden zijn, als voor mensen buiten die gemeentes.